Hoe schaal je een e-commerce business? Dat was een vraag die mij afgelopen week is gesteld toen ik zelf te gast was in een podcast van Klik proces. Dat heeft mij geïnspireerd tot het schrijven van deze blog. Deze 10 tips vormen wat mij betreft een mooie samenvatting. Heb jij nog aanvullende tips die niet hadden mogen ontbreken? Vul mij dan aan in de comments.

1- Denk als jouw klant

Het gaat er niet om wat jij denkt of wat jij ergens van vindt, het gaat om wat je klant wil. Dus leer jezelf denken als een klant, waar het kan betrek ze bij je vragen of ideeën.

2- Maximaliseer e-mail en converteer klanten

Lead generatie is een enorm belangrijk onderdeel van e-mail marketing. Zet hier dan ook voldoende op in. Gebruik e-mail zeker ook voor nurturing, als je echter weet wat goed converteert kun je hier het maximale uit halen.

3- Zet een funnel aanpak in (en zet daar maximaal op in)

Wie is nou die klant, wat zijn de persona’s en hoe kun je hier misschien wel segmenten in maken. Vergeet het liefst dat je elke bezoeker direct moet converteren, 90% tot 98% zal niet bij het eerste bezoek iets kopen. Als je weet wat de journey is kun je klanten helpen in hun beslissingsproces.

4- Kies een technologie stack (platforms) die met je mee kunnen groeien

Niets is zo vervelend, dan de hockeystick te hebben gevonden in je groei en er vervolgens achterkomen dat de techniek je tegen begint te werken. Hoe lastig het ook is, zoek direct een technologie stack (combinatie van de juiste software) welke in staat is met je mee te groeien. Laat je hierin goed adviseren (door een onafhankelijke partij, dus niet door de vendor of de partner) en waar het kan zorg voor een proof of concept.

5- Beng je klantreis (customer journey) per product of dienst in kaart

Het is gaaf om te zien wat je kunt vinden in je customer journeys. Als je deze goed in kaart weet te brengen kun je pas echt achterhalen waar jij je klant mee helpt. Vaak is dit helemaal niet alleen het product of de dienst die je aanbiedt. Deze inzichten kunnen en gaan je helpen om je service en opties te optimaliseren en gaan helpen bij je groei.

6- Wees uniek in je aanpak en customer experience

Zoveel ondernemers en e-commerce experts denken dat het aanbieden van voldoende keuze de beste oplossing is. Als je maar meer dan 100K producten in 20 verschillende varianten aanbiedt, dan verkoop je wel. Ik ben van mening dat de manier waarop jij je producten of diensten aanbiedt, de aanpak die je hierin kiest en de manier waarop jij met je team weet dit maximaal te benutten, je pas echt het verschil kunt maken. Lees hier meer over in mijn blog over customer intimacy.

7- Vind de optimale product marktcombinatie

Het vinden van de winnende niche. Het wordt steeds moeilijker door de drukte die we zien online. Wel is het vinden van deze ultieme product marktcombinatie goud waard. Zeker ook als je wat duurdere speciality goods verkoopt, waarin het niet belang is om er veel van te verkopen omdat de gemiddelde orderwaarde en dus de marges hoog zijn.

8- Leer door te doen

Veel ondernemers of e-commerce specialisten die net zijn begonnen hebben de neiging om te veel over bepaald zaken na te denken. Terwijl je er achter zult komen dat je het meest leert door te doen en fouten te maken. Soms wou ik dat ik daar zelf ook eerder achter gekomen was.

9- Blijf altijd up-to-date

Weet wat er speelt in jouw vakgebied. Dit is denk ik een tip die voor iedere ondernemer of specialist in elk vakgebied geldt. Je moet weten wat “the next big thing” wordt en waar jij rekening mee moet houden. Of het nu gaat om concurrenten, nieuwe toetreders of tools en technologie die op de markt komen. Als je niet weet op de juiste manier om in te spelen op macro en micro veranderingen dan kan het je als onderneming “de kop” kosten.

10- Gebruik video op socials en in ads

Branding wordt steeds belangrijker. Hoe meer spelers er zijn en hoe meer ruis er ontstaat, hoe belangrijker het is om een unieke “smoel” te hebben als brand. Vaak speelt emotie binnen marketing een belangrijke rol. Om dit goed over te kunnen brengen is video het ultieme medium. Hierin kun je snel en met de juiste “tone of voice” de juiste boodschap overbrengen. Door deze boodschap te verspreiden middels social media en ads bieden je ook nog eens extra tools om op ultieme wijze te targetten.

Heel veel succes met het implementeren van deze tips. Ik kan me zo voorstellen dat er een aantal zaken zijn die in jou geval al prima zijn uitgewerkt en goed werken. Dan zijn die tips wellicht minder geschikt voor jou, maar voor een ander slaan deze de welbekende spijker weer precies op zijn kop. Hoop oprecht dat er iets voor je tussen staat waar je iets mee kan. En zodra de podcast live is zal ik deze ook aan deze blog toevoegen. Dat maakt het haakje wel weer perfect.

Succes met deze tips en als je vragen hebt, of mocht ik ergens bij kunnen helpen, dan weet je me te vinden. Vergeet niet je mening en kennis met ons te delen in de comments!