In elke organisatie is er behoefte aan data. Data is voor veel organisaties heel veel waard. En iedereen ziet ook wel waarom je er mee aan de slag zou moeten gaan. Alleen als je er mee wilt beginnen lijkt het alsof je voor een onoverkomelijke berg staat waar je niet tegenop gaat komen. Advies van de kenners is, beginnen is het belangrijkste. Veel gehoord van ondernemers die al een poosje onderweg zijn, is dat ze het veel eerder hadden moeten doen. Maar hoe dan, waarom dan en misschien wel de allerbelangrijkste vraag: waar moet ik dan beginnen?

Waar moet je beginnen met data in e-commerce?

Begin maar eens in Excel of Google spreadsheets. Bepaal voor jezelf op basis van een bewezen model als bijvoorbeeld het OGSM, de doelen voor het komende jaar en hoe je dit wilt gaan uitdrukken in KPI’s of KSF’s. Neem die meetwaarden als uitgangspunt en ga terugwerken. Welke data heb ik in welke bronnen en hoe gaan deze mij het inzicht geven dat we hebben benoemd. Wees ook streng voor jezelf en leer kiezen. Beter vier KPI’s in de komende 6 maand in kaart brengen en gaan ontdekken aan welke knoppen je kunt draaien, dan in 12 maand je helemaal verliezen in alle cijfers en geen enkele KPI inzichtelijk krijgen.

Als je het moeilijk vindt om dit zelf te doen. Geen nood. Er zijn met jou genoeg ondernemers die helemaal niets met cijfers en data hebben. Zorg er echter wel voor dat je weet waar het vandaan komt en hoe je ze kunt interpreteren. Sturen op cijfers is elke ondernemer wel aan te raden, dus zorg ervoor dat je de basis begrijpt en de manier waarom je ze kunt beïnvloeden gaat ontdekken met vallen en opstaan.

Ben je toe aan tool die jou en je team helpt bij het begin en in de dagelijkse operatie? Kijk dan eens naar onze e-commerce data oplossing.

Waar heeft data binnen e-commerce het zoals invloed op?

Data heeft binnen e-commerce nogal wat invloed op bepaalde facetten. Je kunt het voor veel zaken inzetten en het helpt je bij het gecontroleerd laten groeien van je e-commerce business. Hoe groot of hoe klein je bedrijf ook is data is belangrijk en je kunt er beter voor zorgen dat je in een zo vroeg mogelijk stadium leert data voor je te laten werken. Hoe groter je operatie wordt hoe ingewikkelder het wordt om zaken te implementeren of te veranderen.

Waar heeft data nou allemaal invloed op binnen e-commerce? Nou hier gaan we dan.

Gepersonaliseerde shopping ervaringen
Alle data die je voorhanden hebt kun je inzetten voor het creëren van een gepersonaliseerde shopping ervaring. Of het nu data is die opgeslagen is in sessies, order history of data als herkomst en persoonsgegevens. Alles kun je gebruiken om je bezoekers een zo gepersonaliseerd mogelijke ervaring te bieden. En het is anno 2020 toch niet meer nodig om te vermelden dat gepersonaliseerde content een positieve invloed heeft op de ervaring, dus de conversie en lifetime value van je klanten?

Gepersonaliseerde marketing
Ook binnen je marketing uitingen is het van belang data in te zetten om te personaliseren. E-mail, bannering, retargeting, social media en zelfs influencer marketing is niets zonder een goede en gedegen dataset. Lookalike campagnes binnen social, het sturen van mails die perfect aansluiten bij de customer journey van die ene bezoeker. Allemaal voorbeelden van waar data een bijdrage kan en moet leveren. Ook kun je met de juiste data en de juiste boodschap ook nog eens in marketinguitingen en onsite de cross en upsell positief beïnvloeden en daarmee dus ook weer de customer lifetime value en share of wallet.

Toenemende automation
Alles moet sneller, accurater en beter aansluiten bij de journey van die ene specifieke klant. Dat krijg je met het handje al snel niet meer voor elkaar. En daarom moeten we niet het aantal handjes snel uitbreiden maar slim omgaan met automatisering. Slimme algoritmen of machine learning zijn voor velen nog een brug te ver. Marketing automation is daarin voor iedereen inmiddels binnen handbereik. Zorg er dan ook voor dat data hier aan ten grondslag ligt. Op basis van deze data kun je e-mails triggeren en ads plaatsen op diverse platforms die aansluiten bij de juiste boodschap.

Kortom data zorgt ervoor dat we repeterende handelingen kunnen automatiseren. Hier is iedereen wel voor te porren, want we zijn geen robots die elke dag dezelfde dingen willen doen. We kunnen onze tijd beter besteden aan creatieve ideeën en ontwikkelingen en vooral meer oprechte aandacht besteden aan onze klant.

Meer cross-border verkopen
Data helpt ons om sneller te groeien buiten de Nederlandse grenzen. We kunnen natuurlijk data inkopen om betere voorspellingen te doen. Ook kunnen we data gebruiken om automatisch talen en valuta juist te tonen. Lokale betaalmethoden inzetten om een zo hoog mogelijke conversie te realiseren. Ook kunnen we data gebruiken om content te verrijken. Hetzij geautomatiseerd door koppelingen te leggen maar ook door content specialisten goede vertalingen te laten implementeren.

Betere forecasting
BI tools zijn er genoeg, de kunst is natuurlijk een laagdrempelige oplossing te vinden die past binnen jouw e-commerce volwassenheid. Ofwel past bij de fase waarin jij je bevindt. Ook is het verstandig om een oplossing te kiezen die met je mee kan groeien. Deze business intelligence tools helpen je bij het voorspellen van sales, omzet, kosten en voorraden, vaak heel gedetailleerd en accuraat.

Het resultaat is minder voorraad, lagere kosten en betere campagnes die aansluiten op vraag en weer beter inhaken op die customer journey. Je kunt je bedrijf sneller en beter laten groeien door middelen beschikbaar te houden voor andere zaken. Om dit goed te doen zou ik wel een bedrijf inhuren die weten hoe je met dit bijltje hakt of een expert inhuren/aannemen die kan programmeren in R of Python.

Meer research met social media data
We zullen ons meer en meer gaan bezighouden met het inzichtelijk maken van data van diverse grote social media platforms. We willen het gedrag van consumenten nog beter kunnen begrijpen en hier het maximale uit kunnen halen. We zullen hoogstwaarschijnlijk een verschuiving gaan zien van NPS naar naar kwalitatieve en kwantitatieve informatie. Merchants kunnen beginnen met het categoriseren van de meningen van klanten en prospects over producten, productsoorten en het bedrijf in het algemeen. Hoe meer van deze data je hebt hoe meer inzichten en hoe beter jij je diensten en producten kunt optimaliseren.

Meer privacy wetgeving
Meer data betekent onherroepelijk meer regulering vanuit diverse overheden en instanties. We zullen hier meer en meer aandacht aan moeten besteden en kennis en kunde voor moeten inhuren. Helaas zal dit ook een negatief effect hebben op de mogelijkheden die we hebben als marketeers en daarmee ook op de customer experience.

Concrete KPI’s om op te gaan sturen.

In een aantal andere blog heb ik al schreven over het belang van het sturen op bepaalde KPI’s als customer lifetime value en het belang van klantsegmentatie. In blogs die komen gaan zal ik dieper ingaan op zaken als: het verlagen van vertrekkende klanten (churn rate), omzet per kanaal, producten met de meeste omzet en hoogte winst en de ratio van herhalingsaankopen. Ben je benieuwd naar deze volgende blogs, volg mij dan op het social media kanaal van je voorkeur via @AskMathijs

Podcast data gedreven e-commerce in B2B