Diverse technologieën hebben hun intrede gedaan in de afgelopen jaren. Dit zorgt ervoor dat e-commerce zoals wij het nu kennen drastisch zal veranderen in de nabije toekomst. Maar goed dat we zo actief zijn in het adopteren van nieuwe technieken en tools, dit maakt onze branche (die van e-commerce) er eentje die continue aan het innoveren is. Dat je een transactionele organisatie moet zijn en blijven is dan ook niet voor niets. Er zijn natuurlijk veel meer veranderingen te noemen die impact gaan hebben op de toekomst van e-commerce, heb er dan ook voor gekozen er in deze blog vier uit te lichten.

Als je op het punt staat om een fysieke winkel of een online shop te realiseren dan zal dit artikel je helpen inzicht te krijgen in de veranderingen binnen het kopers en verkopers spectrum.

Verwacht wordt dat de wereldwijde e-commerce retail in 2021 zeker $ 4,9 biljoen omzet zal gaan realiseren. De statistieken tonen aan dat de omzet in e-commerce van 2014 tot 2021 met 265% groeit van $ 1,3 biljoen in 2014 naar de verwachte $ 4,9 biljoen in 2021. In totaal maak e-commerce in 2021 17,5% uit van de wereldwijde retail omzet. Een stabiele groei die niet doet vermoeden dat de toekomst binnen e-commerce onzeker zou zijn of zal stagneren, laat staan afnemen.

Met dit in het achterhoofd is het dus erg goed om het te gaan zoeken in een combinatie van fysieke winkels en online. Dat is natuurlijk niets nieuws voor velen in dit digitale tijdperk, toch zie je nog steeds ondernemers die moeite hebben met het doorpakken in deze digitale transformatie en zie je puur online retailers nog steeds de stap uitstellen om ook iets in fysieke winkels of shop in shop concepten te gaan doen. Zoek je het niet in de kracht van de combinatie en huur je niet de juiste mensen in met ervaring en kennis van de specifieke kanalen en bijkomende uitdagingen dan krijg je het moeilijk in deze snelle veranderende en concurrentiegevoelige tijden.

De groei van Social Commerce

We kunnen er niet meer omheen, social commerce is er en dit zal in de toekomst alleen nog maar groter en beter gaan worden. Social media zijn zich altijd aan het evolueren. Geen dag is het uiterlijk van de platforms of de algoritmen precies gelijk. De verandering volgen elkaar in rap tempo op, met maar 1 doel: “De gebruiker zo lang mogelijk op het platform houden om zoveel mogelijk advertentie inkomsten te kunnen genereren!”
Zo simpel is het. Dit is het enige doel wat alle sociale media platforms met elkaar gemeen hebben en ook nog wel even zullen houden. Iedereen kan producten en diensten verkopen via de sociale media, ze maken hun platforms zo eenvoudig mogelijk om er voor te zorgen dat iedereen het ook begrijpt en kan doen. Zo is iedereen in een klap een concurrent en is er niet zoveel meer nodig om de gevestigde orde van de troon te stoten.

Je zou bijna denken dat je het wel af zou kunnen zonder een eigen website of webshop echter is het altijd goed om een eigen site te hebben en te houden om in te zetten als een stuk bewijslast, het bouwen aan je merk en om niet volledig afhankelijk te zijn van de techniek van een ander. Toch hebben platforms als Twitter, Pinterest, Instagram en zelfs YouTube al een koop-knop geïmplementeerd en de zijn ze druk bezig om de verkoopfuncties verder uit te breiden.

Het is altijd goed om te kijken naar je social media strategie en te kijken of je voldoende en de juiste content creëert om het verschil te maken in jouw branche op het platform waar jouw doelgroep zit. Ook is verstandig om te kijken in hoeverre jij social commerce al hebt geïntegreerd en wat je hier nog voor moet en kan doen om dit te verbeteren of optimaliseren. Social media platforms hebben het online winkelen al comfortabeler en sneller gemaakt, mis deze shift niet.

B2B e-commerce

Business to Business (B2B) e-commerce is het verkopen van producten en diensten tussen bedrijven via online winkels. B2B e-commerce vereist echter meer en er zijn beslissers betrokken dan Business to Consumer (B2C). Bovendien is de gemiddelde omzet binnen B2B twee keer hoger in vergelijking met B2C e-commerce.

B2B bedrijven en de mensen die hier werkzaam zijn moeten ervoor gaan zorgen dat er zoveel mogelijk frictie wordt weggenomen en daarmee het proces vlekkeloos maken om het bestellen, prijsonderhandelingen, order- en voorraadbeheer te vergemakkelijken.

Als je hierin stappen weet te zetten en bij weet te blijven blijf jij je concurrentie en mogelijke nieuwe toetreders mijlenver voor. Dat moet ook wel gezien de snelle transformatie die we al hebben gezien in andere branches en die we binnen deze industriële revolutie 4.0 zeker ook in andere sectoren zullen gaan zien.

De snelle verbeteringen in mobiel shoppen

Meer dan 50% van al het online shoppen gebeurd in een APP. Het wordt dus tijd om een app te gaan bouwen voor jouw online shop. Of om te gaan kijken of ook jullie PWA kunnen gaan adopteren.

De mobiele industrie heeft zich natuurlijk in de afgelopen jaren enorm snel ontwikkeld. Inmiddels is in 70% van alles online aankopen een mobiel device betrokken. Ook voor dit fenomeen geldt dat we als mens van aard enorm makkelijk zijn. We willen niet nog naar een fysieke computer of laptop moeten lopen als we even op onze mobiel zitten te “shoppen”.

Het gemak van bestellen met één druk op de knop en vanuit een social post is waar we naar zoeken. Nog even en we hebben niet eens meer door dat we iets gekocht hebben. Zo makkelijk gaat het echt allemaal wel worden voor zover dat het niet al is.

Als je anno 2020 je mobiele experience nog niet op orde hebt in je webwinkel dan zou ik al mijn pijlers daar op gaan richten en zien wat het enorme effect gaat zijn op je conversie, omzet en dus rendement.

Geautomatiseerde klantenservice

De komst van artificial intelligence en machine learning zorgen ervoor dat de klantenservice afdeling deels kan worden herzien. Mensen zullen een andere rol krijgen omdat geautomatiseerde oplossingen de meeste vragen prima kunnen afvangen. Vaak ook sneller en zonder wachttijden.

Het gebruik van een chatbot in de webshop kunnen de klantenservice aanzienlijk versnellen en verbeteren. Stel je eens voor dat alle vragen direct beantwoord worden en mensen zonder enige drempels direct tot aankoop van je product of dienst over kunnen gaan.

Het continue veranderen landschap binnen e-commerce geven de consument meer en meer reden om online te gaan oriënteren en bestellen. Het snel groeiende aantal mensen met toegang tot het internet en sociale media zorgen voor het continue verbetering van de infrastructuur en de technologie. De toekomst is dus levendiger en nog meer schaalbaar.

Ben je benieuwd naar andere trends die in 2020 een belangrijk aandeel gaan hebben in de e-commerce industrie? Luister dan de 36 trends in e-commerce editie van de podcast.