De e-commerce markt is zoals we allemaal weten een enorm snel groeiende branche. De ene na de andere nieuwe technologie popt op en alles om het de consument zo makkelijk en leuk mogelijk te maken. De e-commerce branche is volgens onderzoek in 2025 24,3 biljoen dollar groot. Wat natuurlijk ook inhoudt dat mensen een deel van de taart willen opeisen en zelf gaan proberen hun online business op te starten. Voor nieuwkomers zijn er natuurlijk wel enorme uitdagingen. Rotten in het vak weten dat, en we proberen aan alle macht bij te blijven en te innoveren binnen steeds groter wordende organisaties.

De uitdagingen variëren van aard, van technologisch naar economisch en zeker ook in de sociale hoek. Ik heb een aantal van de uitdagingen die ik zie voor startups in de e-commerce branche op een rijtje gezet.

Direct concurreren met de grote der aarde

De grote en reeds bekende retailers, merken en marketplaces hebben de kracht om een nieuwe startup zo weer van het toneel te stoten, bedoeld en/of onbedoeld. Zo nemen Bol en Amazon met het grootste “gemak” je op als nieuwe wederverkoper. Maar weten we ook de voorbeelden dat deze grote online retailers ook jouw producten zelf kunnen gaan verkopen. En zien we dat een Amazon en Alibaba het elk jaar beter doet dan elk ander online platforms, zowel in omzet als in naamsbekendheid.

Je kunt er voor kiezen om op een slimme manier gebruik te maken van deze grote spelers en daarnaast iets op te bouwen in een niche waar nog niet zoveel concurrentie te vinden is. Dit vergt wel even wat creativiteit en zoek vermogen, er is namelijk echt al heel veel te koop en dus bezet. Dus misschien gaat het nog wel veel meer over de manier waarop je iets in de die niche markt zet? 

Het managen van service, verzending en retouren

Nieuwkomers en startups moeten nu direct instappen op het niveau wat de consument op dit moment al als de standaard ervaart. Snelle en adequate service, op aangegeven tijden leveren en ruime retourtermijnen waarbij je het ook niet te nauw moet nemen met de staat waarin jij je spullen terugkrijgt. Er zijn best wel wat consumenten die klagen over de kwaliteit van producten nadat ze deze hebben ontvangen en betaald.

Om mee te kunnen blijven doen moeten bedrijven bergen verzetten om te voldoen aan de toenemende online vraag en de service en experience levels. Je zult je klanten in elk contact moeten blijven verrassen, om zo ook aan de verwachtingen te kunnen voldoen. Goed blijven kijken naar het snel veranderende speelveld om niet ergens een afslag of de boot te missen.

Hoge marketing en advertentiekosten

Met de toenemende concurrentie nemen de kosten voor adverteren met de dag toe. En is de vraag altijd maar weer of je er voldoende rendement op weet te behalen. Sturen op de juiste en relevante data is dan ook vanaf dag één het allerbelangrijkste wat je kunt doen. Maak niet de fout die velen voor jou al hebben gemaakt door al het beschikbare budget uit te geven aan de bouw van je website, maar hou voldoende budget beschikbaar voor de eerste (het liefst zo lang mogelijke) periode.

Ga ontdekken wat het inhoudt om bezig te zijn met e-commerce. Ga ervaring op doen en reken er maar op de je in de eerste periode leergeld gaat betalen en dat je dit ook nodig hebt om in te gaan zien wat het betekent om nieuwe klanten te werven en terug te laten komen. Probeer dan ook niet gelijk alles wat je hebt in de strijd te gooien om het meest state of the art platform te realiseren. Pak het agile aan, ga voor een M.V.P. en kijk hoe je langzaam maar zeker met voldoende geld in kas de groei kunt opzoeken.

Up to date blijven

De grote merken zijn de trendsetters, zowel in retail als in B2B. Zij hebben de kracht om nieuwe dingen te testen en te innoveren en kunnen snel inspelen op de trends binnen e-commerce of sterker nog zij bepalen wat de volgende trend gaat worden. De kleinere bedrijven en zeker startups moeten hun uiterste best doen om bij te blijven.

Wil je over een paar jaar nog mee doen in de e-commerce branche dan zul je bij moeten blijven qua innovatie en nieuwe technieken, kennis en know-how. En dat is niet niks, zeker niet als je dat in je eentje moet doen of in een klein team. En als jij de uitdaging hebt aangenomen om een startup te lanceren binnen een bestaand bedrijf dan heb je nog weer hele andere dimensies waar je mee te maken krijgt. 

Daarom ben ik een voorstander van “exponentiële organisaties”. Zorg ervoor dat je een klein kernteam hebt en vul dit aan met experts en expertise van buitenaf. De welbekende flexibele schil. Kijk ook vanaf de start van je nieuwe plannen waar je samenwerkingsverbanden op kunt zoeken. Je hoeft het wiel echt niet of opnieuw uit te vinden, dus zoek naar sterke partners die bijvoorbeeld de infrastructuur op technisch of logistiek vlak al beter voor elkaar hebben. Je zult versteld staan van hoeveel mensen bereid zijn of zelfs op zoek zijn naar anderen met wie ze een samenwerking kunnen aangaan.

Conclusie

Met alles wat is gezegd kun je dus stellen dat nieuwbakken ondernemers in de e-commerce business de mouwen moeten opstropen. Er voor moeten willen gaan en niet moeten denken dat het als vanzelf komt. Je zult bereid moeten zijn de “extra mile” te gaan voor je klant en de gevestigde orde te slim af zijn door slim gebruik te maken van de beschikbare kennis en middelen. 

Hoop dat je iets aan hebt aan de inhoud van dit artikel, heel veel succes en plezier met je nieuwe e-commerce startup 😉